Chirurgie | Castraties

Mocht uw paard onregelmatig zijn, dan is het belangrijk om door middel van een grondig onderzoek de oorzaak te achterhalen. Pas als de oorzaak bekend is kan een effectieve behandeling worden ingezet.


Castraties

Een hengst kan op verschillende manieren gecastreerd worden. De keuze van de castratiemethode is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de hengst en de aanwezigheid van beide ballen in het scrotum.


Oudere hengsten

Bij oudere hengsten of hengsten die al hebben gedekt zijn de testikels en zaadstreng al veel beter ontwikkeld. Het risico op complicaties na een staande castratie is dan veel groter. Wij adviseren deze hengsten liggend, onder algehele anesthesie, te laten castreren. Hierbij wordt het paard liggend, op de rug, op de operatietafel gelegd en worden de testikels via het lieskanaal verwijderd. Het gaat hier om een steriele operatie, waarbij de operatiewonden worden gehecht. Na de operatie moet het paard gedurende 10 dagen op rust voor het helen van de wonden, maar kunnen sneller weer in het werk worden gezet dan na een staande castratie. In het geval van een klophengst is een castratie over de lies, onder algehele anesthesie de enige mogelijkheid. Bij een klophengst zijn één of beide testikels niet ingedaald in het scrotum, maar in buik of lieskanaal blijven hangen.


Hengsten kleine rassen

Hengsten van kleine rassen, zoals Shetlanders en miniatuur paarden worden bij voorkeur onder een kortdurende algehele anesthesie bij ons in de recoverybox gecastreerd. De castratiemethode is dezelfde als gebruikt bij de staande methode, maar het neerleggen van de kleine rassen maakt de ingreep gemakkelijker voor de dierenarts. Na de operatie kan het paard/de pony gecontroleerd weer wakker worden in de recoverybox.

Indien u meer informatie wenst te ontvangen of vragen heeft betreft de kosten, kunt u contact opnemen met de kliniek.

> Maak een afspraak

 

Klik hier voor de algemene voorwaarden

Contact

Paardenkliniek De Zuideres
Zuideresweg 2A
9441 TZ Orvelte

0592-501651